Teknien Tuki – Kunto Turva
KotiSome KuntoTurva takaa, että asiakkaamme saavat mieltä kaiken mahdollisen teknisen tuen ja tiedon liittyen kiinteistöjen ja asuntojen rakennusteknisiin asioihin. Autamme kiinteistön rakennusteknisissä asioissa konsultoimalla ja tukemalla osapuolia hankalissakin tilanteissa. Tuemme ja opastamme myös vahinkotilanteissa ja opastamme, kuinka tilanne kannattaa ratkaista. Meidän rakennusteknisen asiantuntijan puoleen voi kääntyä, aivan kuten LakiTurvan osalta koko kaupan vastuuajan ajan eli jopa viisi vuotta kauppojen jälkeen.
Osakehuoneiston ja tai kiinteistökaupan yhteydessä pääsääntöisesti aina suoritetaan kohteessa vähintäänkin kuntokartoitus. Teemme myös energiatodistuksia sekä lakisääteisiä asbesti ja haitta-aine kartoituksia. Asbesti- ja haitta-aine kartoitusta säätelee voimassa oleva lainsäädäntö jota tarkennettiin vuoden 2016 alussa. Tällöin määriteltiin se, että ennen 1995 valmistuneesta kiinteistöstä on suoritettava lakisääteinen asbesti ja haitta-aine kartoitus kun aloitetaan suunnittelemaan kohteessa saneeraus tai purkutoimia. Meillä KotiSomella on näihin tutkimuksiin erikoistunut henkilökunta, jolla on voimassa olevat sertifikaatit.
Missionamme on auttaa tilanteessa kuin tilanteessa ja meidän kauttamme on turvallista myydä ja ostaa asunto tai loma-asunto. Vastuullisuus ilmenee meillä myös siis siinä, että asiakkaamme saavat aina kaiken teknisen tuen, KuntoTurva. Huolehdimme siitä, että kaikki dokumentit ovat oikeita ja ajantasaisia ja autamme juridisissa kysymyksissä, LakiTurva. Ennakoivilla toimilla vältytään riidoilta.
Alla on meidän tekninen asiantuntijan koostama tietopaketti
- Kuntokartoituksen ja kuntotutkimuksen ero
Myynnin yhteydessä suoritetaan tutkimuksia.
Ero näillä tutkimuksilla on se, että Kuntokartoitus suoritetaan rakenteita rikkomattomin menetelmin. Tässä tutkimuksessa mittauksia suoritetaan esimerkiksi pintakosteusilmaisimia hyödyksi käyttäen, lämpökuvaustekniikkaa sekä myös ilmavirtauksien mittaamista kanavarakenteista. Asiantuntija tarkastaa sekä paikallistaa aistinvaraisesti ja visuaalisesti poikkeavuuksia, mittaa ja tarkastaa kaltevuuksia sekä havainnoi tarkasti rakenteiden mahdollisia muuttujia kuten väripoikkeavuuksia ja rappeutumia / halkeiluja rakenteissa. Kuntokartoitus on erittäin oiva apuväline kiinteistön nykytilaan. Tässä kartoituksessa havainnoidaan ja tutkitaan kiinteistö niin, että ongelmallisetkin kohdat saadaan selvitettyä ja, että vaatiiko kkiinteistö laajempaa perehtymistä asiaan. Osakehuoneistoissa ei yleensä suoriteta kuntokartoitusta vaan silloin kuntokartoitukset koskevat lähinnä taloyhtiön omaa tilaamaa tutkimusta koko taloyhtiöön.
- Kuntotukimuksessa
Perehdytään kiinteistöön laajemmassa käsitteessä. Tässä tukimuksessa voidaan avata rakenteita ja apuna useaisti voidaan käyttää kuntokartoitusraporttia jos tässä aiemmassa tutkimuksessa on havaittu sellaisia poikkeamia jotka vaativat lähempää tarkastelua. Kuntotukimuksessa varsinkin riskirakenteissa kuten valesokkelirakenteissa usein avataan seinärakenteita ja tarkastetaan alaohjauspuiden kuntoa. Ennen varsinaista kuntotukimusta annetaan asiakkaalle ennakkokyselylomake ja kohteeseen perehdytään huolellisesti tutkien myös kohteesta saatuja rakennepiirustuksia sekä leikkauskuvia.
- Märkätilojen kosteuskartoitus myynnin yhteydessä
Osakehuoneistoissa pääsääntöisesti aina ennen myyntiä suoritetaan märkätyilojen kosteuskartoitus. Tämä on erittäin tärkeää, sillä näiden tilojen korjauskustannukset ovat yleensä korkeat ja vaatii pitkänkin remointointiajan jolloin tilojen käyttö on mahdotonta ja haitta asumiseen merkittävä kun märkätilat ovat poissa käytöstä.
Tutkimuksessa mitataan märkätilat pintakosteusilmaisimia käyttäen jolloin aina otetaan myös vallitsevat referenssiarvot ylös jotta voidaan itse se nykytila saada hytvin esille.
Merkittävää tutkimuksessa on aina asintuntija sekä hänen ammattitaito sillä pintakosteusmittaukissa tulee huomioida pintamateriaalien sähkönjohtvauus sekä mahdolliset lattialämmitykset ja, että märkätiloja ei ole käytetty esim suihkutukseen ennen mittausta mielellään vuorokauteen. Asiantuntijan laatima raportti on aina etu molemmille osapuolille niin ostajalle kuin myyjälle jolloin kauppatilanne on aina hyödyllinen kaikille.
Märkätilojen tutkimuksessa huomioidaankin seuraavat alueet: Kylpyhuone, Sauna, Pukuhuone, Kodinhoitohuone, kaivottomat ja kaivolliset erilliset Wc tilat sekä Keittiössä allaskaappi, jääkaapin valuma-altaat sekä astianpesukoneen liitokset ja valuma-altaat. Kaikissa näissä tiloissa tämä onkin huomioitavaa.
- Asbesti ja haitta-aine kartoitus
Asbestilaki https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150684 koskettaa kaikkia remontteja ja rakennushankkeita, jotka tehdään ennen 1994 valmistuneissa rakennuksissa. Laki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen AINA ennen kuin tällaisissa rakennuksissa voidaan ryhtyä tekemään purkutöitä. Vastuu asbestikartoituksen teettämisestä on rakennuttajalla. Asbesti ja haitta-ainekartoitus on myös erityisesti ihmisten turva. Rakenteita ei pidä rikkoa, jos voidaan epäillä materiaalin sisältävän terveydelle vaarallisia aineita joten tällä turvaat myös oman henkilökohtaisen turvallisuuden sekä muiden ja ympäristön turvallisuuden sillä täten estät aina ympäristöön vaarallisten aineiden leviämisen.
Riskirakenteet
Kuva 1 : Esimerkki valesokkelirakenteesta ( Ympäristöministeriö 2012 )
Kellarin sisäpuolelta eristetty maanvastainen seinä on riskirakenne
Kellarin puutteellisesti vedeneristetty maanvastainen seinä on riskirakenne
Huonosti tuulettuva tai tuulettumaton puinen rossipohja on riskirakenne
Maanvastainen lämmöneristämätön tiiviillä päällystetty betonilaatta-alapohja on riskirakenne.
Maanvastainen kaksoisbetonilaatta-alapohja, jossa Lämmöneristeenä on lastuvillalevy (tojalevy) tai mineraalivilla on riskirakenne.
Maanvastainen puukoolattu lattia on yleinen riskirakenne.
Kantava betonialapohja yläpuolisella lämmöneristyksellä on riskirakenne. Vasemmalla purueriste ja massiivilaatta, oikealla villaeriste ja liittolaatta.
Erityisesti rintamamiestaloissa käytetty kellarin kattorakenne on riskirakenne.
Lattiapinnan alapuolinen puurunkoseinä on riskirakenne. Vasemmalla puukoolattu lattiarakenne ja oikealla kaksoisbetonilaatta.
Vanhat hirsirakenteiset ulkoseinät ovat riskirakenne. Vasemmanpuoleisessa rakenteessa julkisivulaudoituksen takana ei ole tuuletusrakoa (lisää riskiä). Oikeanpuoleinen rakenne on lämmöneristetty sisäpuolelta (lisää riskiä).
Erityisesti rintamamiestaloissa käytetty tuulettumaton puurunkoinen seinä on riskirakenne. Vasemmalla lautaverhottu ja rakenteen sisäpuolelle lisätty lisälämmöneriste. Oikealla julkisivu rapattu. Molemmista rakenteista puuttuu tuuletusrako julkisivun taustalta.