kiinteistönvälitys kiinteistönvälitys tampere kiinteistönvälitys levi kiinteistönvälitys ylläs

Uusi huoneistotietojärjestelmä tuo tehokkuutta ja luotettavuutta kiinteistökauppaan

Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Järjestelmään siirtyvät kaikki Suomen noin 90 000 taloyhtiötä ja niiden yhteensä 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa.

Sujuvampi Asuntokauppa, paperiset osakekirjat jäävät historiaan

Sähköisen omistajamerkinnän käyttö huoneistotietojärjestelmässä korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena. Järjestelmästä säädetään laissa, ja sen toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Tämä siirtymä uuteen digitaaliseen järjestelmään parantaa asuinhuoneistojen tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta.

Siirtymäaika vanhoille taloyhtiöille

Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Maanmittauslaitos vastaa tämän jälkeen osakeluettelon ylläpidosta, ja osakeluettelon saa tarvittaessa huoneistotietojärjestelmästä. Siirto on asunto-osakeyhtiöille pakollinen, mutta keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille se on vapaaehtoista.

Osakkeenomistajien tulee hakea omistajamerkintää

Toisessa vaiheessa jokaisen osakkeenomistajan tulee hakea omistukselleen sähköistä omistajamerkintää Maanmittauslaitokselta. Samassa yhteydessä paperinen osakekirja mitätöidään. Rekisteröintiä on haettava 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta tai kun osakehuoneisto vaihtaa ensimmäisen kerran omistajaa siirron jälkeen.

Uudet toimintamallit

Huoneistotietojärjestelmä tuo muutoksia asuntokauppaan, pankkien ja kiinteistönvälittäjien toimintaan. Pankin tai välittäjän tulee ensin selvittää, kuuluuko yhtiö huoneistotietojärjestelmään ja onko osakehuoneiston myyjällä paperinen osakekirja vai sähköinen omistajamerkintä. Panttausten rekisteröinti ja rajoitusten merkitseminen huoneistotietojärjestelmään tulee osaksi rutiineja.

Huoneistotietojärjestelmä on askel eteenpäin kohti modernia, tehokasta ja luotettavaa kiinteistökauppaa ja omistamista. Sen myötä suomalaiset taloyhtiöt ja osakkeenomistajat pääsevät hyödyntämään digitaalisen aikakauden tuomia etuja. KotiSome LKV:n kiinteistöjuristit antavat mielellään lisätietoa kaikissa huoneistotietojärjestelmään liittyvissä sekä muissa mieltäsi askarruttavissa asioissa.

Vastaa

Aiheeseen liittyvät viestit

Virtuaalistailaus

Virtuaalistailaus on helppo, nopea ja edullinen tapa sisustaa, stailata ja suunnitella. Tekniikan ja tietokoneiden jatkuva kehitys mahdollistaa myös koko ajan aidomman näköisen digisisustamisen. Kuvista voi olla nykyään jopa vaikea

Tekstiilit sisustuksessa

Erilaisilla tekstiileillä on tuotu kodikkuutta koteihin jo kautta aikojen.Lämpimän ja pehmentävän vaikutuksen kolkkoon ja kylmän tuntuiseen kotiin saa nopeasti ripustamalla verhot ikkunaan, heittämällä tyynyjä sohvalle ja asettamalla

Viherkasvit sisustuksessa

Viherkasvit luovat viihtyisyyttä ja kodikkuutta koteihin, ja ne ovat olleet varsinkin viime aikoina suosittuja sisustuksessa. Kasvit ovat hyvä sisustuselementti jo siinäkin mielessä, että ne puhdistavat ja raikastavat huoneilmaa.Koti saa kasvien

Ostotoimeksianto

Ostotoimeksianto – etumatkaa uuden kodin löytämiseen

Moni saattaa ajatella, että kiinteistönvälittäjän palvelut liittyvät lähinnä vanhan kodin myyntiin, mutta todellisuudessa välittäjää kannattaa hyödyntää myös uuden kodin hankinnassa. Ostotoimeksianto on sopimus, jonka yhteydessä

Let’s Collaborate

We’d love to hear from you